Textruta: Talböcker

Lilla Stjärna. Deckare / Thriller

av Alvide Lindqvist John

Detta är en berättelse om två flickor.

Berättelsen inleds med att Lennart, som dessutom är en svensktoppsartist, är ute i skogen för att leta svamp. Han finner inte så mycket, men däremot finner han en nedgrävd plastpåse som innehåller ett spädbarn. Han räddar detta spädbarn till livet, genom att ta det med sig hem och gömmer det lilla livet i källaren där hennes första skrik gör Lennart helt stum, det är en serie perfekt träffade toner och hennes obefläckade musikalitet kommer att ge hans liv en mening. Hon är flickan med det gyllene håret. Den andra flickan, föddes vid samma tid, men hennes liv rymmer inte några glädjeämnen. Hon har få begåvningar och glädjeämnen hon har dessutom inga vänner. En brinnande vänskap växer fram, med förödande konsekvenser för alla som kommer i deras närhet. Boken ”Lilla Stjärna” handlar om kärlek och besatthet, med toner från en annan värld där idoldyrkan driver den till sin spets. Författaren driver dig ännu en gång in i skräckens Sverige. ”Lilla Stjärna” är författarens mörkaste bok där både känsliga lyssnare/läsare och älskare av Allsång på Skansen varnas.

Jag skrev på min Facebook sida att jag lyssnade just då på boken och fick en kommentar frän en vän, som skrev endast fyra ord, DEN ÄR RIKTIGT HEMSK.

De Deckare / Thriller jag själv skriver, ligger på gränsen till det hemska, själv tycker jag om när man ibland får gåshud över hela kroppen.

 

Offerrit. deckare av Johannes Kjellström

Recensionen är hämtad från baksidan av ljudboxen.

Offerrit är en berättelse om gott och ont, om människans bräcklighet, och frågan om vad i livet som är värt att ge upp allt för.

Tiderna är svåra. Industrin lägger ner och den lilla orten i skogen hotas av undergång. Svea, ortens kommunalråd, famlar efter halmstrån. Ett samarbete med bygdens förlorade son Oscar Vigelius, numera designer med världsrykte, ska gjuta nytt liv i näringslivet och mord i invånarna.

Men Vigelius kommer inte ensam. I hans kölvatten följer ond bråd död, människor försvinner spårlöst och någonting illavarslande rör sig i det lilla samhället. Någonting alldeles under ytan. Kriminalkommissarie Owe Tycho kallas in, men det som börjar som en vanlig mordutredning förvandlas snart till en katolsk kamp på liv och död. Owe står ansikte mot ansikte med nattsvarta krafter och i sin strävan att stoppa dem ställs han inför ett till synes omöjligt val.

Min recension.

När jag hade lyssnat på denna berättelse, var det inte utan att det vid flera tillfällen kom gastkramade rysningar i genom min kropp. Offerrit är inte bara en deckare, utan också en berättelse om ond bråd död. En annorlunda berättelse om besatthet och vad som följer i dess spår. En oerhörd stark deckare.      

(Ha gärna nattlampan tänd när du lyssnar på denna gastkramade berättelse).

 

Sandmannen. Kriminalroman av Lars Kepler

Efter den enorma succén med de tre första böckerna i serien, Hypnotisören, Paganinikontraktet och Eldsvittnet, med Joona Linna, som definitivt kan kallas Sveriges svar på James Bond, är denna kriminalroman den bästa enligt mitt tycke. Joona Linna är en högt aktad och professionell polis. Detta är en välgjord historia, som överträffar alla mina förväntningar. Lyssna på boken, lås gärna dörren och ha nattlampan tänd, om du inte lyssnar mitt på dagen.

En kall vinternatt kommer en ung man gående mitt på en hög bro i Stockholm. Mannen är svårt nedkyld och lider också av legionärssjukan. Mannen har varit dödförklarad i hela sju år, detta märker man när mannen kommer in på Södersjukhuset. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden, tillsammans med hans syster. Det visar sig att mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer, innan Walters greps av kriminalkommissarie Jonna Linna, men det var fel Walter. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård med total isolering. Nu är det bråttom, någon måste ta sig in på anstalten och vinna seriemördarens förtroende. Man gjorde om polisen Saga Bauer till en patient, som skulle passa in på den anstalt som inhyste Jurek Walter. Med en insmugglad mikrofon och väldigt mycke lidande hade Saga Bauer bara ett för ögonen, att rädda systern från sitt helvete, där hon befanns sig.

 

Dandy. Historiskroman av Jan Guillou

Dandy är den andra boken i Jan Guillou´s serie om  DET STORA ÅRHUNDRADET!

Boken är en fortsättning på Brobyggarna, och den tredje av fiskebröderna från det norska Vestlandet utanför Bergen, som miste sin far och farbror ute på ett stormande hav och fick sköta familjens försörjning inne i staden. De tre fick en examen vid universitetet i Dresten, som diplomingenjörer. En av bröderna, den äldste, kommer nämligen tillbaka till Norge. Lauritz, som ansluter sig till det stora järnvägsbygget uppe på Hardangervidda, han återvänder därför till föräldrahemmet, här skulle han göra rätt för sina bröders utbildningar.            

Året är 1901, och  en av de tre fiskarbröderna, som boken handlar om, nämligen Sverre. Han anländer tillsammans med lord Albert till ett slott som ligger i grevskapet Wiltshire i södra England. Dessa båda herrar har bestämt sig för ett liv tillsammans på alla sätt och ägna sig åt måleri med tavlor kring slottet Manningham. De kommer snart i kontakt med andra konstnärer och bohemer i den bland annat frigjorda Bloomsburygruppen.

 

Vapensmeden. Roman av Viktor Rydberg

Luften tung och dagen varm.

Hed jag haft att vandra,

gossen på min ena arm, harpan på min andra,

harpan trött vid strängalåt,

sonen trött vid sanddjup stråt.

Vila gott jag unnar, Harpan och min Gunnar.

 

Så inleds Viktor Rydbergs berättelse ”Vapensmeden”.

Detta verk har utan tvekan fallit i glömska hos de yngre själarna, vilket är beklämmande.

Själv blev jag mycket imponerad av denna svenska litteraturens mest lästa och omdiskuterade verk, som tillkom på våren och sommaren 1891 och som gavs ut på hösten samma år. Det är svårt att hitta ett verk, som är mera fyllt av humanitet, mänsklig bildning, kärlek och vishet. Med andra ord ett  djupt och tungt verk, som utspelar sig på 1520-talet.

Ett historiskt verk från reformationstiden, där författaren har en stor besvikelse över samhällsutvecklingen och industrialismen. I Jönköpings stad verkade en ansedd smed och hans hustru och två barn. Gudmund som är namnet på smeden har ärvt gården efter sina föräldrar, han är stolt över dessa historiska boningar samt traditionerna, som han lyckas hålla fast vid. Gudmund är en god man och har fina och goda egenskaper, han är mycket omtyckt i staden. Gudmund håller regelbundna möten med kringströvaren doktor Svante, kyrkoherden Sven och gardianen Mattias. I detta samfund, som går under namnet ”Fritt ur hjärtat”, diskuteras olika teologiska och metafysiska frågor.

Det finns mycket att säga om detta verk. Den upplevs, som en varm och stundom kall och kylig, samt insyn i människornas tillvaro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Textruta: Mina 5 bästa