Reserverat:

 

Talböcker gav glädjen åter

 

Roger GW Gunnarson är envis, det får han höra ofta. Trots svårigheter med att gå vägrar han använda rullator på stan.

– Då ser jag ju 20 år äldre och väldigt sjuk ut. Jag har gjort en promenadkäpp som är bra men den ”glömmer” jag ofta i bilen när jag ska uträtta ärenden, berättar han med ett skratt.

Klippa gräset tog förut ett par timmar. Nu tar det två, tre dagar.

Trots kämparglöden gör det ont att tvingas inse sina begränsningar. Första indikationen på att något var fel kom 2004. Efter att ha jobbat på vägarna i 38 år, som taxichaufför, trafiklärare och busschaufför, märkte Roger hur benen började domna redan efter en halvtimme bakom ratten. Ett år senare ställdes diagnosen, en progressiv form av ms. Det innebär att han inte får skov utan gradvis blir sämre och sämre. Tre nervsystem är förstörda.

– Jag fick inte fortsätta köra yrkesmässigt men jag kör fortfarande privat med hjälpmedel som höjer upp foten. Tyvärr känner jag mer och mer att benen inte lyder, så det är mest min fru som skjutsar runt mig nu, berättar han.

Inte heller orkade han fortsätta med ungdomsfotbollen som han brunnit för hela livet. Roger började som ledare för SK Sifhälla på 60-talet och var bland annat med och startade Sifhällaträffen, en tävling för 16-åriga pojkar som fanns kvar fram till 2010.

Så, vad hitta för nya intressen när livet plötsligt förändrades? När Roger en dag hämtade hustrun Margareta på jobbet på Säffle bibliotek, kom svaret.

– Bibliotekschefen undrade om jag läste böcker. När jag sa nej frågade hon om jag lyssnade på böcker. När jag svarade nej på det också gick hon iväg och satte ihop ett paket till mig.

Det bestod av lurar, mp3-spelare, batterier och några talböcker. Personer med läshinder får låna detta på biblioteken (se faktaruta).

Den första boken Roger lyssnade på var Zlatanbiografin. Han lyssnade klart på ett par dagar och bad sedan om fler.

– För mig som har koncentrationssvårigheter på grund av sjukdomen och dessutom svårt att hålla i böcker, blev talboken jätteviktig. Man måste ha något att göra för att inte sjukdomen ska ta över mer och mer.

Han började också skriva recensioner under titeln Månadens talbok. Dessa hittas i en pärm på Säffle bibliotek. Roger har även varit i kontakt med andra bibliotek i Värmland och hoppas kunna sprida recensionerna dit.

– Talböckerna vänder sig till handikappade och jag vill på detta sätt hjälpa till att höja böckernas status, förklarar han.

Dessutom föreläser han för handikappföreningar och liknande om hur man med talböckernas hjälp blir en vinnare inom det kulturella området.

– Sedan jag upptäckte magin med talböckerna har jag alltid något på gång igen. Och något att vänta ivrigt på.

 

När Roger GW Gunnarson drabbades av ms var han tvungen att sluta köra buss och leda ungdomsfotboll.
Istället började han lyssna på talböcker.
– Annars hade nog sjukdomen tagit över mer och mer, säger Roger som genom recensioner och föreläsningar vill få fler att dela hans nya intresse
.

 

 

 

 

 

Foto:  MARIA HANSEN

Värmland Folkblad

Textruta: GW konsult

FAKTARUTA

Talböckerna riktar sig till personer med läshinder och skiljer sig från de ljudböcker man kan köpa i princip vilken affär som helst. I en talbok framförs ofta texten i ett och samma tempo, utan de dramatiska vaxningar som hörs när till exempel kända skådisar läser in en ljudbok. Det gör att talböckerna blir lättare att hänga med i. Däremot inte sagt att inte inläsaren har betydelse. Rogers favorit är journalisten och författaren Dodo Parikas. Personer med läshinder får låna talböcker och utrustning på biblioteken. Ett läshinder behöver inte innebära synfel. Exempel på läshinder kan vara muskelsjukdomar, neurologiska sjukdomar, dyslexi och koncentrationssvårigheter.

PROFIL

Namn:  

Roger GW Gunnarson

Ålder:  

68 år

Bor:  

Utanför Säffle

Familj:  

Hustrun Margareta Bergqvist-Gunnarson (svensk mästarinna i höjdhopp på 60-talet och en av grundarna till Säffle FIK), två döttrar och fem barnbarn.

Intressen:  

Lyssna på talböcker, se sport på tv:n och titta på när barnbarnen idrottar.

 

 

Textruta: Nedanstående text skrev MARIA HANSEN under rubriken ”HELA LIVET” i Värmlands Folkblad  den 20 mars 2012.

 

 

Textruta: Reportage